lauantai 26. joulukuuta 2009

Avatar

USA, 2009
James Cameron

Avatar on paljon hehkutettu ja kauan odotettu James Cameronin 3D-elokuva. Suuren budjetin produktio kertoo kauniin, joskin ennalta arvattavan tarinan Pandora-planeetan alkuasukkaista ja ihmisistä, joilla on omat intressinsä paikan suhteen. Tarina sijoittuu jonnekin 2100-luvulle, ja onkin sellaisenaan jokaisen scifi- ja fantasianörtin unelmapätkä. Ihmiskunnan tulevaisuuden teknologia sulautuu saumattomasti intiaani-ET-muukalaisten asuttaman viidakkoplaneetaan upeisiin maisemiin.

Mittaa elokuvalla riittää melkein kolme tuntia. Pituus ei sinänsä ole ongelma, sillä nähtävää elokuvassa riittää. Teatterissa katsottuna 3D-efektit ovat niin kauniita että salista ei haluaisi lähteä pois. Parasta antia onkin upea visuaalinen toteutus. Elokuvassa yhdistetään näyttelytyötä ja animaatiota satojen miljoonien dollareiden edestä - kyseessä onkin tähän mennessä maailman kallein elokuva. Tässä tapauksessa satsaus on kuitenkin jokaisen taalan arvoista. Rima tuleville 3D-elokuville on asetettu nyt ammattilaistasolle, mitä ei voi välttämättä sanoa aiemmista 3D-viritelmistä.

Juoneltaan elokuva on todellinen "digitaaliajan Pocahontas", jossa kliseitä riittää. Hahmot ovat selkeästi hyviä tai pahoja, vaikkakin katsoja saa hieman miettimistä ihmiset vs. muukalaiset asetelmassa. Sinänsä itsestäänselvät vastakkainasettelut antaa kuitenkin (melkein) anteeksi ylitsevuotavan silmäkarkin takia.

Näyttelytyöstä ei ole mitään erityistä valittamista, joskaan ei kehuttavaakaan. Paras hahmo on ihmisiä edustava merijalkaväen kenraali, josta tulee parhaimmillaan mieleen Clint Eastwood länkkäriaikoina.

Pisteet:

Tarina: 8
Näyttely & hahmot: 8
Tunnelma: 7
Kuva & ääni: 10

Kokonaisarvosana: 7,9

Avatar IMDB:ssä

1 kommentti:

  1. Pidin itsekin kyseisestä pläjäyksestä kovasti. Elokuva oli mm. visuaalisesti upea, ja vaikka juonen voi sanoa olevan valtaosin ennalta arvattavissa, vei se kuitenkin mukanaan. Ja loppu yllätti! Elokuvan jälkeen jäi haltioitunut, onnellinen olo. Lisää!

    VastaaPoista