sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Tartunta (2011)

USA
Steven Soderbergh

Tartunta (eng. Contagion) on vakuuttava jännitysdraama superviruksen etenemisestä. Steven Soderberghin ohjaaman elokuvan lähestymistapa on realistinen ja koruton, ja tästä kumpuaa myös elokuvan jännitys. Kaikki tuntuu siltä kuin se voisi tapahtua oikeastikin - onhan meillä tuoreessa muistissa SARS, lintuinfluenssa ja H1N1.

Hämmentävää elokuvassa on niminäyttelijöiden määrä. Mukana on mm. Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Kate Winslet, Lawrence Fisburne. Jokaisella edellämainituista on melko yhdenvertainen rooli, sillä Soderbergh kutoo koko ison juonikuvion näiden keskeisten ihmisten ympärille. Damon on suojeleva isä, Paltrow tartunnan saanut vaimo, Law aktivistibloggari, ja Winslet & Fisburne lääkäreitä jotka yrittävät taklata viruksen leviämistä.

Tartunnasta on vaikea keksiä mitään parannettavaa. Elokuva etenee lineaarisesti ja kertoo uskottavan tarinan. Mitään ylimääräistä säikyttelyä ei ole mukana, vaan katsojan kiinnostus perustuu ennemmin uskottavaan kerrontaan. Musiikki ja kuvaus tukevat valittua linjaa. Visuaalinen ilme hoidetaan ilman suurempaa hehkutusta tai "zombie-meininkiä", johon tämän tyyppiset elokuvat silloin tällöin sortuvat.

Kokonaisuutena tartunta on ehdottomasti yksi tämän vuoden parhaista leffoista.

Tarina: 9
Näyttely & hahmot: 9
Tunnelma: 9
Kuva & ääni: 8
Kokonaisarvosana: 8.9

1 kommentti:

  1. Joo, filmi oli hyvä mutta kyllä Le Havressa on enemmän ainesta laatuelokuvaksi. Juttu toimi oikein hyvin ja kiinnostavasti myös netin vaikutus tuotiin esille. Pikkusen vaivasi, että olisiko "jotain" pitänyt olla, jos antaisin täydet 5 tähteä. Kannatti kyllä katsoa.

    VastaaPoista