tiistai 28. helmikuuta 2012

The Artist (2011)

Ranska / Belgia
Michel Hazanavicius

The Artist on mustavalkoinen mykkäelokuva, joka kertoo mustavalkoisten mykkäelokuvien tekemisestä. Tämä on mainio lähtökohta joko todella hienolle ja mielenkiintoiselle elokuvalle tai vaihtoehtoisesti hyvin tylsälle tekotaiteelliselle hutulle. Melko selvää on kumpi toteutui. Elokuva oli ehdolla kymmeneen Oscariin ja sai lopulta viisi, mukaan lukien Oscarin parhaasta elokuvasta, ohjauksesta ja miespääosasta.

Se, että leffasta puuttuvat värit ja puhuttu ääni, ei häiritse lainkaan. Kyseessä on tehokeino, joka todella vie katsojan mykkäelokuvien aikakaudelle 1900-luvun alkuun. Oma ansionsa on tietysti musiikilla, joka palkittiin myös Oscarilla. Kokonaisuutena konsepti toimii todella hyvin. Itse olin katsomassa elokuvaa Sveitsissä, jossa lopputekstien kohdalla yleisö taputti villisti. On siis sanomattakin (!) selvää, että kyseessä on elokuvavuoden 2011 merkkiteos.

Koko elokuva on klassista tarinankerrontaa simppelillä juonella, jossa on mukana paljon menneen ajan loistoa, mutta myös inhimillistä surua, menetystä ja tuskaa. Hollywood-tähti George Valentin (Jean Dujardin) esiintyy niin romansseissa kuin toimintapätkissä ja nauttii valtavaa suosiota. Kun 1920-luvun lopussa keksitään äänielokuvat, ei menestys olekaan niin itsestään selvää. Mukaan astuu nouseva tähti Peppy Miller (Bérénice Bejo), joka sekoittaa Valentinin kuvioita. Mainiona roolisuorituksena pistäytyy myös John Goodman ohjaajan roolissa.

The Artist on loistava sen takia että se on suoraviivainen, naiivi ja hyväntuulinen - samalla tavalla kuin mykkäelokuvat joita se onnistuneesti imitoi. Samalla se muistuttaa katsojaansa siitä, millaista elokuvataide joskus oli parhaimmillaan ja mitä se voi olla tänäkin päivänä.

Tarina: 9
Näyttely & hahmot: 10
Tunnelma:10
Kuva & ääni: 10
Kokonaisarvosana: 9.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti