maanantai 5. huhtikuuta 2010

Alice in Wonderland

USA, 2010
Tim Burton

Kuten iso osa pohjoisen pallonpuoliskon väestöstä, kävin katsomassa huippusuositun 3D-filmatisoinnin Alice in Wonderlandista (suom. Liisa ihmemaassa). Elokuvassa on eväät todella maukkaaseen fantasiakeitokseen - ohjaajana Tim Burton, sivuosat miehitetty nimekkäillä näyttelijöillä ja mahtava budjetti visuaalisen elämyksen takaajana. Hyvistä aineksista huolimatta elokuva onnistuu vain hieman viihdyttämään, mutta katsoja ei tule lopulta täysin kylläiseksi.

Liisa ihmemaassa -tarina on klassikko ja sen tuntevat monet. Burtonin visiossa kaninkolo, viirukissa ja korttisoturit ovat paikallaan kuten kuuluukin, mutta jotain tuntuu puuttuvan. Juonta nimittäin kelataan eteenpäin siihen malliin, että herkulliset hahmot jäävät väkisin hieman pintapuolisiksi. Tällaisenaan hahmot annetaan katsojalle vanhasta muistista, eikä niihin syvennytä riittävällä tasolla. Tämä on sääli, sillä elokuvan vahvuus on nimenomaan hysteerisissä hahmoissa, ei niinkään erikoistehosteissa. Loistavia rooleja ovat varsinkin punainen kuningatar (Helena Bonham Carter) isoine päineen, hullu hatuntekijä (Johnny Depp) ja Tittelityy / Tittelitom -parivaljakko (Pikku-Britanniasta tuttu taikinanaama Matt Lucas). Liisan roolissa on tuntemattomampi Mia Wasikowska, joka hoitaa roolinsa hyvin, mutta ei jää erityisesti mieleen. Animoitujen hahmojen ääninäyttelijät ovat erityisen hyviä - Brittiläistä aksenttia ovat vääntämässä mm. Alan Rickman ja Stephen Fry.

Visuaaliselta puoleltaan leffa on odotetun näyttävä - onhan mukana Tim Burton. Ympäristö näyttää värikylläiseltä ja synkän unenomaiselta samaan aikaan, ja animoidut hahmot sulatuvat loistavasti ihmisnäyttelijöiden naamoihin. 3D-efektit toimivat myös hyvin, joskaan eivät tuo katsomiskokemukseen mainittavasti mitään lisää. Toisaalta ihmemaata olisi voinut esitellä laajemminkin. En tiedä onko ongelma rajoitetussa kestossa vai jossain muussa käytännön seikassa, mutta tuntuu siltä kuin elokuva tapahtuisi vain muutaman kohtauspaikan rajoissa. Täyspainoiseen ihmemaa-kokemukseen olisi voinut sisällyttää hieman muutakin kuin kaksi linnaa ja metsikön.

Edellä mainituista puutteistaan huolimatta ihmemaa toimii varmana viihdyttäjänä kaiken ikäisille. Alkuperäisen tarinan ystäville elokuva on yllättäen ehkä hieman pettymys, kun taas nuorempi polvi nauttiinee kritiikittömästi visuaalisesta ilotulituksesta.

Tarina: 6
Näyttely & hahmot: 8
Tunnelma: 7
Kuva & ääni: 9
Kokonaisarvosana: 7,2

Alice in Wonderland IMDB:ssä

3 kommenttia:

  1. Olipa kiva lukea näin samankaltaisia ajatuksia Liisa Ihmemaassa-leffasta. :)
    Olin todella monessa asiassa kanssasi samaa mieltä, etenkin siinä että hahmoihin olisi kaivannut lisää syvyyttä.
    Minustakin elokuva oli kuitenkin viihdyttävä ja visuaalinen ilme mukavan satumainen.

    VastaaPoista
  2. Kiva että löytyi samanmielisiä! Olen aikoinaan nähnyt jonkun brittiläisen(?) pienen budjetin leffan samasta aiheesta, jossa hahmot olivat aivan eri luokkaa...

    VastaaPoista
  3. Olen kanssasi melko samaa mieltä elokuvasta.

    Tähän elokuvaan olisi juuri saanut laittaa mielikuvitusmaailmaa vieläkin enemmän, sillä kaikki ne hahmot, jotka kirjassa ja aiemmissa elokuvissa ovat olleet tulivat tässäkin esiteltyä tottakai, mutta kyseessä on kuitenkin "ihmemaa". Lisää kummallisuuksia ja lapsen mielikuvitusta olisi voinut olla enemmän. Hienosti tehty elokuva, mutta 3D:nä oli omana katselukokemuksena turha lisä. Burtonin synkkyyttä mielenkiintoisella tavalla tässä elokuvassa, Hatuntekijän kautta ja välillä värimaailmassa. Tuli katsottua, mutta eipä kummempi kokemus. Ehkä elokuvalajina itselleni väärä...

    VastaaPoista