perjantai 4. maaliskuuta 2011

The Experiment

USA
Paul Scheuring

The Experiment perustuu 70-luvulla Stanfordissa tehtyyn psykologiseen kokeeseen, sekä aiempaan aiheesta kertovaan saksalaiseen elokuvaan Das Experiment (2001). Kyseessä on asetelma, jossa ryhmä koehenkilöitä jaetaan vartijoihin ja vankeihin. Rooleissa pysyminen varmistetaan rahallisella palkinnolla, joka on luvassa jos tiettyjä sääntöjä noudatetaan ja kaikki osallistujat pysyvät mukana kokeelle määritellyn ajan loppuun asti.

Kun ihmiselle annetaan perusteetonta valtaa, ei jälki ole välttämättä eettisesti kestävää. Tämä kävi selväksi Stanfordin koeasetelmassa ja tulee selväksi myös The Experimentissä. Lähtökohtaisesti kasassa on siis ainekset varsin mielenkiintoiselle psykologiselle trillerille, semminkin kun tapahtumilla on tosielämätaustaa.

Pääosia tähdittävät Adrien Brody ja Forest Whitaker. Molemmat hoitavat roolinsa erittäin hyvin. Varsinkin Whitakerin suoritus on loistava - ulkoisesti leppoisasta ja rauhallisesta hahmosta kuoriutuu elokuvan aikana jotain ihan muuta. Muu näyttelijäkunta jääkin sitten pitkälti taka-alalle.

Heikko lenkki elokuvassa on sen juoni. Sinänsä loistava asetelma menee pieleen liiallisessa kiirehtimisessä. Ryhmädynamiikan ja vallan (väärin)käytön kehittyminen on epärealistisen nopeaa. Vaikka elokuva perustuukin tositapahtumiin, tuntuvat tapahtumat välillä töksähtäviltä ja epäuskottavilta. Kiireettömämpi käsittely olisi mahdollistanut jännityksen kumuloituvan rakentamisen nyt toteutetun tempoilevan toteutuksen sijaan. Tuntuukin siltä, että elokuvassa on vain juonta suoraan eteenpäin vieviä kohtauksia, ja riittävä syvyys jää täten puuttumaan. Tämä on sääli, sillä alkuasetelma ja näyttelijäresurrsit huomioiden olisi ollut mahdollisuus paljon parempaan.

Tarina: 6
Näyttely & hahmot: 7
Tunnelma: 6
Kuva & ääni: 6
Kokonaisarvosana: 6.3
The Experiment IMDB:ssä

1 kommentti: