tiistai 13. heinäkuuta 2010

Predators

USA
Nimród Antal
 
Predators on itsenäinen episodi elokuvasarjassa, josta tunnetuin osa on vuonna 1987 Schwartzeneggerin tähdittämä Predator. Nimród Antalin ohjaama ja Robert Rodriquezin tuottama uutuuselokuva ottaa tunnettuun avaruushirviöön uudenlaisen näkökulman. Tällä kertaa avaruuden safarimetsästäjät eivät hääri Maa-planeetalla, vaan saalis on tuotu kotikulmille.
  
Kokonaisuudessaan hahmogalleria on varsin värikäs. Mukaan mahtuu muun muassa järkälemäinen venäläinen Spetsnazgorilla, Yakuza-pukumies, huumekartellin latinokonna, sekä yksinäinen palkkasoturi (pääosaa esittävä Adrian Brody). Roolit toimivat kärjistyksineen melko hyvin ja tarjoavat sopivasti sisältöä muuten melko simppelille asetelmalle. Varsin erityyppisistä rooleista tunettu Brody hakee pääosassa tylyä actionsankarin olemusta ehkä vähän turhankin hanakasti, joka syö välillä hieman hahmon uskottavuutta.
 
Efektit ovat kokonaisuudessaan kaunista katseltavaa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Predatorit näyttäytyvät rumina ja limaisina - eli juuri sellaisina kuin pitääkin. Toisaalta tietokoneanimaation jälki näkyy kuitenkin turhan selvästi muutamaan otteeseen ja tämä vesittää tarkkaavaisen katsojan tunnelmaa. Kaiken kaikkiaan nykyleffoissa aletaan kuitenkin olla jo sillä tasolla, että jokaisessa kohtauksessa ei pysty tunnistamaan onko hahmo toteutettu tietokoneella vai ei. Tässä elokuvassa onkin yhdistetty mallikkaasti näyttelijöitä, naamareita ja animaatiota.
 
En suoraan sanottuna odottanut Predatorsilta kovin paljoa. Edelliset jatko- ja lisäosat ovat olleet enemmän tai vähemmän pettymyksiä. Tässä mielessä elokuva yllätti minut positiivisesti. Toimintaelokuvaklassikkoa tästä ei varmaankaan tule esi-isänsä tavoin, mutta pari tuntia mallikelpoista rymistelyä se tarjoaa kyllä.
 

Tarina: 7 
Näyttely & hahmot: 6 
Tunnelma: 8 
Kuva & ääni: 9
Kokonaisarvosana: 7,2

1 kommentti:

  1. Harvemmin tulee leffateatteriin mentyä asenteella "en odota kovin laadukasta leffaa mutta menenpä kuitenkin". Silloin harvoin kun näin tulee tehtyä on leffalla hyvä mahdollisuus jättää tunne ettei parituntinen kuitenkaan aivan hukkaan mennyt. Tämä pätkä myös minun kohdallani siinä onnistui.

    VastaaPoista