tiistai 2. helmikuuta 2010

Soloist, the

USA, 2009
Joe Wright

The Soloist on todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin perustuva vahva ja hitaasti liikkuva draama, joka yllättää katsojansa kiireettömällä tunnelmalla ja todenmukaisella otteella.

Tarina perustuu Los Angeles Timesin kolumnisti Steve Lopezin (Robert Downey Jr.) ja kodittoman muusikon (Jamie Foxx) epätavalliseen ystävyyteen. Vaikka ystävyys on epätavallinen, ei se kuitenkaan ole epätodennäköinen - Steve Lopez on kolumnisti, jonka pyrkimyksenä on elää LA:n suurkaupunkielämää katutasolla ja tuoda nämä kokemukset lukijoilleen. Etsiessään jutun juurta hän tapaa Nathaniel Ayersin Beethoven-patsaan juurelta soittamassa kaunista melodiaa viululla, jossa on jäljellä kaksi kieltä. Soittaja on mielenterveysongelmista kärsivä koditon musta mies, ja Lopez kiinnostuu hänen tarinastaan. Kuinka poikkeuksellisen lahjakas muusikko on päätynyt kadulle?

Juonella on kaikki potentiaali kliseiseen ryysyistä rikkauksiin -tarinaan. Koska ja kun kyse on tositarinasta, on ilahduttavaa huomata, että aivan ilmeisimmät juonenkäänteet eivät toteudu. Tämä on itse asiassa leffan vahvuus - koko ajan on tunne että näin asiat monesti menevätkin, hyvässä ja pahassa.

Näyttelytyö on yleisesti ottaen varsin hyvää. Jamie Foxx hoitaa tonttinsa kunnialla, etenkin kun henkisesti epätasapainoisen henkilön näytteleminen ei ole mikään läpihuutojuttu. Parempiakin suorituksia toki löytyy elokuvan historiasta (mm. leffoista Rain Man ja A Beautiful Mind). Vielä parempaan suoritukseen yltää Robert Downey Jr., jonka roolihahmosta välittyy aidon surumielinen tunnelma.

Kaiken kaikkiaan leffa onnistuu tarkoituksessaan. Katsojalle välittyy valitettava totuus yleisestä tilanteesta sivistyneen maailman polttopisteessä: LA:ssa on yli 90000 koditonta ja jokaisella on varmasti enemmän tai vähemmän surullinen tarina kerrottavanaan. Suomalaisittain asia ei ole yhtä ajankohtainen ja hyvä niin.


Tarina: 9
Näyttely & hahmot: 8
Tunnelma: 6
Kuva & ääni: 8

Kokonaisarvosana: 7,7

The Soloist IMDB:ssä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti