lauantai 6. helmikuuta 2010

Seven Pounds

USA, 2008
Gabriele Muccino

Will Smith tunnetaan parhaiten komediapitoisista toimintaleffoista kuten Independence Day ja Men in Black. Viime aikoina häneltä on nähty vakavampaan suuntaan menevää tuotantoa, kuten The Pursuit of Happyness, Hancock ja I Am Legend. Elokuvassa Seven Pounds (suom. Seitsemän Elämää) Smith hyppää vieläkin vakavamman draaman pariin.

Keskeistä tarinassa on Ben Thomasin (Smith) käsinkosketeltava suru ja katumus, joka avautuu katsojalle vähitellen elokuvan hiipiessä hitaasti eteenpäin. Erikoisia menetelmiä käyttävänä verotarkastajana toimiva Thomas näyttää suorittavan jonkinlaista raskasta tehtävää, jossa hän etsii pelastusta ansaitsevia ihmisiä. Matkallaan hän kohtaa sydänvaivaisen Emily Posan (Rosario Dawson), joka saa hänet miettimään retkensä mielekkyyttä. Juoni ei avaudu helposti, vaan haastaa katsojan miettimään surumielisen retken laajempia tarkoitusperia. Action-leffojen ystäville kuvio ei varmasti toimi, mutta jos keskittymiskyky riittää ja on rauhallinen leffailta tiedossa, niin Seven Pounds tarjoaa seesteisen ja mietityttävän tarinan. Parhaimmillaan elokuva toiminee yksin katsottuna.

Elokuvan suurin heikkous on yllättäen itse pääosan esittäjä. Will Smith näyttää huolestuneelta ja tuskaiselta koko leffan ajan. Välillä naamalla vilahtaa pakotettu hymy. Vaikka esitys ei missään nimessä ole huono, jotain väkinäistä siinä on. Toisaalta Rosario Dawson on äärimmäisen vakuuttava kuolemansairaana, mutta elämänhaluisena nuorena naisena. Muista suorituksista voi mainita pienessä sivuosassa pilkahtavan Woody Harrelsonin, joka hoitaa tonttinsa uskottavasti.

Seven Pounds on todella hitaasti liikkuva elokuva. Alkupuolella tämä tuntuu hieman ikävältä - katsojalla on liian paljon perustavanlaatuisia kysymyksiä ilman vastauksia. Leffan puolivälin jälkeen ja varsinkin lopussa palkinto saapuu lukuisten ahaa-elämysten muodossa. Lopputekstien kohdalla on tyytyväinen olo, varsinkin kun juonikuvio ei pääty kaikkein odotetuimmalla tavalla.

Tarina: 9
Näyttely & hahmot: 7
Tunnelma: 8
Kuva & ääni: 8

Kokonaisarvosana: 8,0

Seven Pounds IMDB:ssä

2 kommenttia:

  1. Minustakin elokuva oli katstomisen arvoisen moraalitarina, tosin äärimmäisyyteen vietynä. Itse aloin miettiä, mitä itse voisin tehdä muitten auttamiseksi. Eräs kuvaava lausahdus asiasta on, että "olemme täällä toisiamme varten". Valitettavasti elokuvan päähenkilö sai itselleen vain lyhytaikaisen ilon auttamisestaan, mutta varmaankin koki saaneensa elämälleen merkityksen. Tarkoitukseton viihde lienee elämässä huonoin vaihtoehto.
    Lisää tällaisia elokuvia...

    VastaaPoista
  2. Tykkäsin myös kovasti, erikoisesti siitä, että alkoi miettiä omaa elämäänsä ja valintoja siinä. Miten voi tehdä ratkaisuja, joista on hyötyä myös läheisilleen ja muille ihmisille.

    VastaaPoista