sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Rööperi

Suomi, 2009
Aleksi Mäkelä

Rööperi tarjoilee reilun parituntisen tarinan kolmesta stadilaisesta lestinheittäjästä, sijoittuen pääasiassa 60- ja 70-luvun Helsinkiin. Tompan (Samuli Edelmann), Krisun (Peter Franzén) ja Karin (Kari Hietalahti) tarina on odotuksien mukainen: röökiä palaa, pulisongit ja viikset noudattavat ajan henkeä, turpiin annetaan ja saadaan.

Kolmikosta Tomppa on välkyin ja päätyy lopulta hieman kaidemmalle polulle. Muilla ei mene ihan yhtä hyvin. Vaikka katsoja saadaan kosittua "sympaattisten" antisankareiden puolelle, lopullinen sanoma kertoo että miesten elämäntyyli ei lupaa hyvää itselle eikä muille.

Leffan vahvuus on kolmen eri kriminaalikohtalon realistisen traaginen kuvaaminen läpi muutaman vuosikymmenen. Roolitus toimii loistavasti ja hahmot ovat uskottavia, joskin kärjistettyjä. Varsinkin Franzénin näyttelytyö vakuuttaa - ulkoisesti itsevarman diilerin muuttuminen vapisevaksi narkkariksi on toteutettu karun realistisesti. Leffa on myös kuvattu näyttävästi ja jatkaa Mäkelän hyväksi havaittua suomalaisen äijädraamaan formaattia.

Heikkoutena on liioiteltu pituus. Tarina on jopa hieman unelias, joka kyllä toimii hyvin melankolian luomisessa, mutta luhistaa katsojan ennen pitkää sohvan pohjalle. Tästä huolimatta Rööperi on vähintään kertakatsomisen arvoinen leffa, joka ansaitsee paikkansa suomalaisten gansterielokuvien erittäin harvalukuisessa joukossa.

Tarina:7
Näyttely & hahmot: 9
Tunnelma: 6
Kuva & ääni: 8

Kokonaisarvosana: 7,4

Rööperi IMDB:ssä

1 kommentti:

  1. Ennakkoluuloni suomalaisia elokuvia kohtaan ei tämän leffan osalta osoittautunut aiheelliseksi. Vaikka tätä leffaa ei ihan heti haluakaan katsoa uudestaan, viihdytti se alusta lopputeksteihin.

    VastaaPoista