lauantai 26. joulukuuta 2009

Blogin idea ja arvosteluperusteet

Tervetuloa Elokuvakirjan lukijaksi!

Blogissa arvostellaan ja esitellään elokuvia, joita allekirjoittanut on kullakin hetkellä katsonut. Tämä ei tarkoita pelkästään uusia tai erityisen hyviä elokuvia, vaan mitä tahansa silmien edestä lipunutta. Elokuvamakuni on varsin laaja, eikä mitään tyylilajia halveksita. Arvosteluja tulee siis laidasta laitaan - historiallisesta draamasta suolenpätkäsplatteriin ja romanttisesta komediasta nörttiscifiin.

Blogin kirjoittamisen motiivina on saada enemmän irti elokuvista. Jälkikäteen pohdiskelu pitkittää leffanautintoa ajatustasolla, ainakin jos kyseessä on hyvä leffa. Lisäbonuksena leffoja tulee katsottua hieman syvällisemmällä otteella, kun tietää että niistä kirjoittaa jälkeen päin. Toinen motiivi on tietysti tarjota blogin lukijoille leffa-arvioita joko katselun valintaperusteeksi tai jälkipuinnin foorumiksi.

Jokainen leffa arvostellaan saman arviointikehyksen läpi, asteikolla 1-10. Omavaltaisesti määritellyt kriteerit painoarvoineen ovat seuraavat:

Tarina / juoni - 30 %

Tarina / juoni on elokuvan keskeistä antia. Ilman hyvää tarinaa elokuva on pelkkiä irrallisia kohtauksia. Toisaalta kiehtova tarina voi pitää mielenkiinnon yllä vaikka elokuva olisi muuten surkea tekele. Mainio esimerkki hyvästä tarinasta on "Päiväni murmelina", jonka voin valehtelematta katsoa kerran vuodessa ja nautin siitä yhtä paljon joka kerta :)

Näyttely, hahmot & dialogi - 30 %

Lähes yhtä tärkeä seikka on tietenkin näyttelyö ja siihen liittyvät asiat. Näyttelijöiden sopivuus rooleihinsa, vuorovaikutus ja repliikit ("Hasta la vista, baby!") ovat kaikki keskeisiä asioita elokuvan katsomisnautinnon kannalta.

Tunnelma - 30 %

Jokaisessa elokuvassa on tietynlainen tunnelma tai fiilis, johon vaikuttaa esimerkiksi ohjaus, lavastus, puvustus ja tuhat muuta pientä tai isoa asiaa. Esimerkiksi Tarantinon elokuvissa on hyvä "tunnelma". Tämä osio on epämääräisimmin määritelty ja se on tarkotuskin. Nostan tämän arvosteluperusteen kuitenkin merkitykseltään edellisten kahden tasolle jättääkseni liikkumavaraa arvioihin.

Kuva & ääni - 10 %


Kuva ja ääni ovat luonnollisesti mukana, koostuuhan elokuva sarjasta peräkkäisiä kuvia ja niiden kanssa synkassa olevasta ääniraidasta. Elokuvissa on suuria eroja kuvan ja äänen suhteen - niin laadussa kuin tyyliseikoissa. Vaikka monelle katsojalle (varsinkin 50 tuumaisen TV:n ja 5.1 äänijärjestelmän omistajalle) tämä on varmasti vieläkin merkityksellisempi kuin 10 %, jätän tämän kriteerin suhteellisen pienelle merkitykselle. Mielestäni monet elokuvat kyllä näyttävät ja kuulostavat hyvältä, mutta itselleni ikimuistoisimmat rainat sisältävät hyvän juonen, hahmot ja tunnelman - kaunis kuva ja ääni ovat sitten bonusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti