sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Precious

USA
Lee Daniels

Precious on elokuva, jota katsoessa on koko ajan paha mieli, vaikka toivonkipinää sytytelläänkin matkan varrella. Elokuva kertoo toista kertaa raskaana olevasta ylipainoisesta teinitytöstä nimeltään Precious. Nimi ei tässä tapauksessa ole enne - tarinan keskeisiä ainesosia ovat nimittäin insesti-isä, agressiivinen tyranniäiti ja sairaalloinen ylipaino.

Kuten arvata saattaa, afroamerikkalaisen Harlemissa asuvan teiniäidin elämä on kaikkea muuta kuin helppoa. Precious unelmoi vaaleaihoisesta poikaystävästä ja julkisuudesta, mutta todellisuus on toista. Käytännön eloonjäämistaistelun keskellä sulkeutunut Precious tavoittelee paikkaa erityiskoulussa, josta tuleekin määrittävä tekijä perhehelvetistä poispääsyn kannalta. Elokuva onnistuu kuvaamaan arkitodellisuutta riittävän ankealla tavalla sortumatta kuitenkaan ylenmääräiseen mässäilyyn.

Roolit ovat erityisen onnistuneita. Järjetön väkivalta ja suoranainen viha välittyvät äidistä, jota näyttelee Mo'Nique sivuosaoscarin arvoisesti. Gabourey Sidibe näyttää ja kuulostaa täydellisesti rooliltaan, mitään ei puutu. Mariah Carey yllättää positiivisesti sivuroolissa sosiaalityöntekijänä.

Elokuva on eheä kokonaisuus eikä jätä toivomisen varaa oikeastaan millään osa-alueella. Ahdistusta ja toivoa ripotellaan vuorotellen sopivalla syvyydellä, ja lopullinen keitos jää mietityttämään vielä seuraavanakin päivänä. Tämän päivän elokuvaviidakossa se on loistava suoritus. Precious onkin kiistatta yksi 2009 vuoden elokuvatapauksista.

Tarina: 9
Näyttely & hahmot: 10
Tunnelma: 9
Kuva & ääni: 7
Kokonaisarvosana: 9,1

Precious IMDB:ssä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti