tiistai 29. toukokuuta 2012

Margin Call (2011)

USA
J.C. Chandor

Margin Call on elokuva finanssikriisin alkuhetkistä. Yritys, johon tapahtumat sijoittuvat kulkee nimellä "firma", mutta toimintatavoissa voi nähdä yhtäläisyyksiä esim. Goldman Sach:siin tai Morgan Stanley:hin. Kyseessä ei ole kuitenkaan treidaus tai pörssi-elokuva, vaan kertomus finanssimaailman ammattilaisista erilaisine henkilökohtaisine piirteinen. Finanssijännäriä odottavat saavat myöskin haluamansa, mutta tarjoiltuna huomattavasti rauhallisempaan tahtiin kuin vaikkapa Wall Street -elokuvissa.

Tässä onkin Margin Call:in vahvuus. Dialogi, näyttelytyö, ja kemiat kohtaavat todella vahvasti. Elokuva etenee lineaarisesti ja kiireettä alusta loppuun, eikä keskittyminen herpaannu hetkeksikään. Näyttelijät kuten Kevin Bacon, Jeremy Irons, Paul Bettany ja Demi Moore pitävät huolen laadusta, ja loistava käsikirjoitus ja repliikit vievät kokonaisuuden maaliin. "Fuck me" -kommentti tipahtaa usein eetteriin ja olosuhteet huomioon ottaen tämä tuntuu varsin uskottavalta.

Markkinatalous on saanut osakseen paljon kritiikkiä viime vuosina ja Margin Call on osa tätä isompaa keskustelua. Elokuva ottaa kuitenkin yllättävän neutraalin kannan, eikä kuvaa kaikkia treidareita läpeensä opportunistisina keinottelijoina. Näitäkin löytyy, mutta hahmogalleria on ilahduttavan laaja. Näkökulman ansiosta lopputekstien alkaessa katsojalle jää  mukavasti pohdittavaa.

Tarina: 8
Näyttely & hahmot: 10
Tunnelma:8
Kuva & ääni:8
Kokonaisarvosana: 8,6

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti