perjantai 29. lokakuuta 2010

Machete

USA
Ethan Maniquis & Robert Rodriguez

Machete on vuoden 2010 elokuvatapaus. Ylivoimaisesti.

Ai miksikö? Machete on kaikkea mitä viihdyttävältä toimintaelokuvalta voi toivoa. Se on hauska, vauhdikas, yllättävä ja cool. Ja kaikissa näissä kategorioissa se voittaa muut lähiaikoina tulleet toimintaelokuvat. Juoni on melko simppeli mutta sitäkin toimivampi - kostonhimoinen meksikaani jyrää jenkkejä liukuhihnalta vauhdikkaan "b-luokan" kuvauksen saattelemana.

Macheten pääroolissa yrmistelee Danny Trejo. Vuosikymmenet sivurooleja tahkonnut arpinaama on järkyttävän hyvä, tosin oscaria ei taida tällaisesta roolista napsahtaa. Elokuvan kohtalokkaat naiset Jessica Alba ja Michelle Rodrigues täyttävät roolinsa hyvin. Don Johnson, Robert DeNiro ja Steven Seagal ovat jokainen myös onnistuneita hahmoja, joskin viimeinen näistä on yhtä kankea kuin yleensäkin.

Elokuva ei ole kuitenkaan pelkkää räiskettä - sillä on inhimillisesti relevantti lähtökohta. Machete pureutuu Meksikolaisten siirtolaisten aitoihin ongelmiin, mutta tekee sen kuitenkin yliampuvalla ja satiirisella otteella. Kaikki on liioiteltua: punaniskaseriffi, poliitikot, sekä itse meksikolaiset kovanaamat. Ja tässä elokuvassa liioittelu todella toimii. Tylsiä hetkiä ei ole, hauskoja sitäkin enemmän.


Machete on leffa joka on tarkoitettu viihdyttämään. Elokuvallisia arvoja voi halutessaan etsiä kuvauksesta ja grindhouse-tyyppisestä toteutuksesta, mutta myös aivot narikassa voi huoletta vilkuilla leffan läpi. Viisi tähteä viidestä.

Tarina: 9
Näyttely & hahmot: 10
Tunnelma: 10
Kuva & ääni: 10
Kokonaisarvosana: 9,7
Machete IMDB:ssä

2 kommenttia:

  1. Tosi hyvä elokuva minustakin!!!!

    VastaaPoista
  2. Ihan mieletön leffa, ja sitäkin hauskempi syy tehdä tämä Tarantinolla on kyllä huumorintajua.

    VastaaPoista