sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Inglourious Basterds

USA, 2009
Quentin Tarantino

Ennakko-odotukseni Inglourious Basterds:sia (suom. Kunniattomat paskiaiset) olivat erittäin kovat. Tämä johtuu siitä että olen aina pitänyt Tarantinon elokuvia jonkinlaisena täydellisenä viihteenä. Näissä kuvaus, näyttelijät ja juoni toimivat lähes poikkeuksetta yhteen ainutlaatuisella tavalla. Niin kävi tässäkin tapauksessa.

Inglourious Basterds on Tarantinon leffaksi poikkeuksellinen siinä, että se sijoittuu historian maisemiin – tarkemmin ottaen toisen maailmansodan loppuvaiheisiin miehitettyyn Ranskaan. Juoni on kuitenkin fiktiivinen, vaikkakin sisältää todellisia historian henkilöitä. Historiaa kuitenkin kirjoitetaan surutta uusiksi. Epätodellisen herkullisessa asetelmassa Ranskaan lähetetään joukko amerikanjuutalaisia sotilaita likvidoimaan ja skalpeeraamaan natseja. Tämä lähtökohta tarjoaa elokuvalle toisen kehyksen - toinen tulee vanhempiensa kuolemasta kostoa janoavasta juutalaistytöstä, joka omistaa elokuvateatterin Pariisin keskustassa.

Elokuva punoo ohjaajalleen tyypillisellä tavalla yhteen muutaman mielenkiintoisen hahmon. Christoph Waltz näyttelee epämiellyttävän tehokasta ihmishirviötä Hans Landaa sivuosaoscarin arvoisesti. Landassa yhdistyy ulkoisesti sivistynyt ja imelän miellyttävä kosmopoliitti ja armoton tappaja. Brad Pitt puolestaan tekee erittäin hauskan roolin amerikanjuutalaisen joukko-osaston johtajana. Leveä etelävaltion aksentti ja ummetuksenomainen ilme toimivat loistavasti yhteen. Mélanie Laurent näyttelee Shoshanna Dreyfusia sopivan kohtalokkaasti. Loistavien hahmojen lisäksi kaikki elokuvassa tapahtuva näyttää ja kuulostaa upealta viimeistä yksityiskohtaa myöten.

Kokonaisuudessaan elokuva osui odotuksiini. Mukana on Tarantinolle ominaisia pitkiä dialogeja, joiden aikana rakennetaan jännitystä jopa liioitellun pitkällisesti. Tämä on tietysti makuasia, mutta itselläni se toimi. Miinusta leffa saa osiensa epätasapainosta. Joihinkin kohtauksiin on panostettu suhteessa liikaa verrattuna Brad Pittin johtaman joukko-osaston edesottamuksiin, joita olisi ehkä mielellään nähnyt enemmän. Edellä mainittu on kuitenkin niin pieni heikkous, että elokuva nousee omassa listassani vuoden 2009 kärkitapaukseksi.

Tarina: 9
Näyttely & hahmot: 10
Tunnelma: 9
Kuva & ääni: 10
Kokonaisarvosana: 9,4

Inglourious Basterds IMDB:ssä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti