sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Changeling

USA, 2008
Clint Eastwood

Changeling (suom. Vaihdokas) on Clint Eastwoodin ohjaama haikea draama, joka ammentaa juonensa tavallisen ihmisen taistelusta auktoriteetteja vastaan. Eastwood on innostunut vanhoilla päivillään ohjaamaan muitakin tunnepitoisia ja ihmisluonnon eri puolia ansiokkaasti esitteleviä elokuvia (mm. Gran Torino ja Million Dollar Baby), eikä Changeling häpeä yhtään tässä seurassa.

Tarina pohjautuu tositapahtumiin 20-luvun Los Angelesissa, missä korruptoitunut poliisi tekee mitä haluaa ja tavalliset kansalaiset kärsivät. Tämän pääsee kokemaan omakohtaisesti Angelina Jolien näyttelemä Christine Collins, jonka lapsi on kadonnut erään työpäivän aikana. Poliisi onnistuu puolen vuoden kuluttua löytämään lapsen ja saa nauttia lehdistöä myöten kansan suosiosta - ainoa ongelma on tässä on se, että palannut poika ei ole äidin mielestä sama henkilö kuin aiemmin. Tämä "kuvitelma" ei taas sovi poliisin toivomaan todellisuuteen. Sellaisenaan koko asetelma tuntuu uskomattomalta - miten poliisi voi toimia näin "sivistysvaltiossa"? 20-luvulla tämä oli kuitenkin ilmeisesti mahdollista.

Tarina vaikutti etukäteen itse asiassa hieman tylsältä, mutta paljastuu elokuvan edetessä varsin mielenkiintoiseksi. Autenttinen 20-luvun tunnelma auttaa syventymään juoneen - mukana on muun muassa paljon viittauksia naisen asemaan työelämässä ja yhteiskunnassa muutenkin. Jolie tekee yleistä osaamistaan paremman roolityön ja John Malkovich perussuorituksen pastorina, joka kiinnostuu Christinen tapauksesta. Juoni ei myöskään ole täysin ennalta arvattava. Tämä johtunee osittain siitä, että elokuva perustuu tositapahtumiin - elämässä kun kaikki ei aina suju niin kuin elokuvissa.

Tarina: 9
Näyttely & hahmot: 8
Tunnelma: 8
Kuva & ääni: 8
Kokonaisarvosana:8,3

Changeling IMDB:ssä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti