sunnuntai 21. elokuuta 2011

Apinoiden planeetan synty (Rise of the Planet of the Apes)

USA
Rupert Wyatt

Apinoiden planeetan synty (eng. Rise of the Planet of the Apes) on esi-osa apinoiden planeetta -elokuvasarjalle, joka filmattiin alunperin 60- ja 70-luvulla. Elokuvien inspiraationa toimi ranskalaikirjailija Pierre Boylen romaani, joka oli mielenkiintoinen filosofinen ajatusleikki ihmisyydestä ja älykkyydestä. Siinä missä vanhat tarinan osat olivat maskeerauksen ja juonenkuljettelun taidonnäytteitä, on uudempi osa enemmän suoraviivainen tietokoneanimaatiota hyödyntävä, toiminnallinen scifi-elokuva.

Tarina on perusvarmaa tavaraa - se keskittyy kuvaamaan eräänlaista kasvukertomusta, joka lopulta karkaa käsistä. Elokuvaperinteessä tätä kaavaa noudattavat varsin monet elokuvat, viimeisimpänä esimerkkinä vaikkapa Splice. Tarina on varsin ennalta-arvattava, mikä ei sinällään ole yllätys kun kyseessä on tunnetun leffasarjan esiosa. Jotain lisäkoukkuja olisi toisaalta voinut olla mukana, sillä tällaisenaan elokuvassa mennään melko suoraviivaisesti alusta loppuun. 15 lisäminuuttia ei olisi tässä tapauksessa tuntunut missään.

Yleisesti ottaen juonessa ei ole tärkeintä välttämättä lopputulos - joka on lähes jokaisen tiedossa kuitenkin - vaan jännityksen rakennus. Tässä elokuva onnistuu varsin hyvin, ottaen huomioon että keskeiset näyttelijät ovat tietokoneanimoituja apinoita. Tämä edustaakin ehdottomasti leffan vahvaa puolta. Elokuvan alussa silmä havaitsi keinotekoisuutta nuoressa Caesarissa (pääosaa "esittävä" apina), mutta loppupuolella tuntui kuin olisi seurannut ihmisnäyttelijöitä. Tämä ei tietenkään ole sattumaa, vaan edistyksellistä teknologiaa, jossa näyttelijän eleitä ja ilmeitä yhdistetään animointiin Avatar-elokuvan tyylillä. Ihmisnäyttelijöissäkään ei ole mitään erityistä vikaa (pääosissa James Franco ja Freida Pinto), mutta tässä elokuvassa huomio kiinnittyy itseoikeutetusti apinoihin.

Olen lähes varma, että elokuva saa jatkoa useamman osan verran. Luulen myös, että jatko-osissa päästään käsiksi vielä syvemmälle alkuperäisen saagan tunnelmaan. Ja hyvä niin, jos tällä tavalla saadaan uusi sukupolvi katsojia apinoiden planeetalle.

Tarina: 8
Näyttely & hahmot: 8
Tunnelma: 9
Kuva & ääni: 8
Kokonaisarvosana: 8.3

2 kommenttia:

  1. Moi! Tykkäsin myös.

    VastaaPoista
  2. Elokuvan varhaisetkin osat katsoneena voin sanoa viihtyneeni, vaikka kulku ei ollutkaan yhtä räväkkää kuin eka filmeissä, joissa ihmiset olivat tyhmiä kuin apinat.
    Juonen kannalta oli jännä, miten vain ohimennen vilahti uutinen, että avaruusalus oli lähetetty Marsiin ja se on kadonnut. Tämä kapseli lienee sitten se, joka ihmiskunnasta jäi jäljelle ja palasi myöhemmin maahan, kun apinat olivat jo vallassa ja ihmiskunta tyhmistynyt.
    Elokuva loppui ennakoivasti kesken, kun apinat katsoivat San Fransiscon horisonttiin. Mutta maailmaa ei ollut vielä valloitettu.. mutta jatkoa seurannee.
    Kuten eräs katsoja kommentoi, ihmisten käytös ei ollut kovin ylentävää esim. ahneet sijoittajat ja ylimieliset eläintarhan vartijat.
    T: RR

    VastaaPoista