keskiviikko 29. elokuuta 2012

Cosmopolis (2012)

USA
David Cronenberg

David Cronenberg on ohjannut sellaisia helmiä kuin The Fly (Kärpänen), History of Violence ja Eastern Promises. Ehkä siitä syystä odotin Cosmopolis -elokuvalta paljon, mutta jouduin valitettavasti pettymään.

Cosmopolis kertoo nuoren varainhoitaja-miljardöörin (Robert Pattinson) limusiinimatkasta Manhattanin toimistolta parturikäynnille. Mukana on jatkuvasti ympäristön turvallisuutta ja reittivalintaa skannaava turvamies (Kevin Durand) ja limusiinissa vierailee erilaisia neuvonantajia (mm. Juliette Binoche). Yllättävää ei ole, että matkalla tapahtuu kaikenlaista enemmän tai vähemmän dramaattista. Yllättävää on kuitenkin se, miten mielenkiinnottomalta kaikki tämä katsojasta tuntuu.

Cosmopoliksen voi nähdä eräänlaisena yhteiskuntakritiikkinä. Tavallisen rahvaan elämänmenosta täysin eristynyt varainhoitaja lilluu äänieristetyssä limusiinissaan, samalla kun alleviivaavan paljon "Occypy Wall Street" -liikettä muistuttavat mellakat pyörivät kaduilla. Ilmekään ei värähdä kun mellakoitsijat tappelevat turvamiesten kanssa ulkona. Eikä myöskään silloin, kun jenin vaihtokurssin väärään suuntaan pelaaminen saa hetkessä aikaan miljarditappiot.

Leffan idea on kieltämättä hyvä ja ajankohtainen. Toteutuspuoli on jotenkin vain suoraan sanottuna tylsä. Elokuvan alussa unettava tunnelma ja merkityksettömät keskustelut tuntuvat vielä suorastaan elokuvataiteelta. Kun sama meininki kuitenkin jatkuu käytännössä loppuun asti, saa katsoja taistella pysyäkseen hereillä. Itse pysyin väkisin, vieruskavereilla ei onnistunut ihan niin hyvin.

Tarina: 5
Näyttely & hahmot: 5
Tunnelma: 8
Kuva & ääni: 8
Kokonaisarvosana: 6.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti